marți, mai 13, 2008

nume...

A inceput campania electorala, stim cu totii asta. toti ne ofera sansa de a ne schimba sectoarele in care locuim si intreg bucurestiul. ni se fac ca de obicei, o data la 4 ani, promisiuni din ce in ce mai greu de crezut. insa noi ce-ar trebui sa votam(unii din noi)? niste nume. nu avem nicio treaba cu cei care candideaza, le cunoastem doar numele, insa pe ei nu-i stim. tot ce-ar trebui sa facem e sa ne uitam pe o lista cu nume si sa-l alegem pe cel care ne inspira cele mai bune lucruri?

Moderatorii de emisiuni importante au ca invitati "nume mari din politica". concertele sunt sustinute de "nume mari din muzica". inclusiv la scoala ni se vorbeste de "nume mari din literatura". a devenit totul un cliseu, au devenit naturale. politicienii nu mai trebuie sa vorbeasca, sau in general oamenii, pentru ca numele lor vorbesc pentru ei. in cazul de fata un nume recunoscut cantareste mai mult decat persoana in sine. oamenii au impresia ca acest nume e o garantie, iar anumitele lipsuri ale acelei persoane dispar. sa speram ca aceste nume impun si anumite standarde. tot efortul dintr-o viata se va rezuma la crearea unui nume?

Ce se intampla cand in spatele numelui nu e nimic? sunt oameni care isi fac o reputatie pe urma efortului altora si nu vor avea alt merit decat de...a fi cunoscuti. relatiile dintre oameni au ajuns sa fie bazate doar pe numele noastre. n-ati vorbit niciodata pe messenger cu cineva pe care nu l-ati vazut in viata voastra si caruia ii cunosteati doar numele? ajungem toti niste purtatori de nume, dar ce se intampla cu omul din spatele acestuia? numele noastre or sa prinda viata si or sa-si duca propria viata, departe de ceea ce suntem noi cu adevarat.

Oamenii simpli, fara "un nume sonor", ce-ar trebui sa faca? ei n-au nicio sansa? de ideile lor de ce nu vorbim? dar cei care pierd din start pentru simplul fapt ca au alta etnie? daca tratam un om ca pe un infractor, acel om va avea grija sa-si faca un nume de infractor. si noi ii vom trata in continuare ca pe niste raufacatori. cineva sa rupa acest cerc vicios, va rog.

Niciun comentariu: